#5 Konstterapi

· 117 ord · ungefär en minut

För någon vecka sedan hade jag en svacka där allt kändes trögt och hoplöst. Jag skissade på några bildideér och de reflekterade verkligen detta. En uppgiven karaktär som ligger på en oändlig stapel av teckningar och tittar ner i ingentinget.

Men när jag satte mig ner och började måla utifrån dessa ideér hände något. Istället för en uppgiven dyster karaktär växte det fram en tuffare. En full med energi och driv. En karaktär som surfade på pappershögen, bemästrade den och tog kontrollen mot sitt mål.

Jag blev enormt stärkt av hela upplevelsen och fortsatte med en enorm skaparlust. Detta kommer säkerligen vara en av de målningar som ligger mig varmast om hjärtat för en lång tid framöver.

Förlorade förmågor?

· 339 ord · ungefär 2 minuter

Grottmålmningarna i Lascaux är alltid lika inspirerande och tankeväckande. Fram till för något år sedan trodde man att de var ca 17000 år gammla men nu har teorin uppdaterats och nu tror man att det rör sig om ett span från 38000 till 17000 år sedan.

Det stämmer också överens med tiden då neandertalarna “ersattes” av modernare Homo Sapiens som började göra smycken, konst och mer avancerade redskap.

Ingen har svaret på varför det lades så mycket tid och engagemang på dessa målningar? Hur lyckades de skapa så intrikata rena och välkomponerade målningar i det absoluta mörkret inne i grottan?

Färgerna formerna skuggningar allt är gjort med en finkänslighet. Det går en vacker rytm genom alla målningar som tilltalar betraktaren direkt. Man har även skickligt utnyttjat bergets naturliga linjer och former för att framhäva vissa former hos djuren.

Varför är de kluster av målningar i taket där det är svårt att nå och det behövts någon form av ställningar?

Varför är det få bilder av ren/hjort de djur som var vanliga byten? Det är inte heller några bilder av träd eller berg.

Avbildningen av en simmande häst är också intressant? Om målningarna gjordes för jaktlycka är det ett udda motiv.

Största delen av fotavtrycken i grottan är från ungdomar. Betyder det att grottan var del i initieringsritual?

Vad är händerna uttryck för?

Ja de blir mest frågor som vi kanske aldrig får svar på men som fortsätter trigga fantasin. Vad betyder vår inneboende drivkraft att skapa konst? Finns det en större mening med detta driv och denna förmåga? Utnyttjar vi verkligen dess fulla kraft?

Intressant är också att dessa tidiga Homo Sapiens hade ca 10% större hjärnor än vad vi har idag. Rådande teori är att våra hjärnor blivit mindre men mer effektiva.

Det kan vara sant men det betyder inte att våra hjärnor har allt som de hade plus lite till. Kan det vara så att vi tappat förmågor i takt med att vår hjärna effektiviserats och specialiserats. Förmågor som hade varit mer användbara än vad evolutionen först trott?


#4 Olika tolkningar

· 237 ord · ungefär en minut

Alla tolkar vi bilder olika här tar jag upp tre tydliga exempel

1.Minns när jag ramat in en serie om tre foton föreställande älvsborgsbron och stolt visade upp dem för min kollega. Hans spontana reaktion var att tänka på alla som tagit sitt liv genom att hoppa ifrån bron.

Själv såg jag den mäktiga konstruktionen och de tilltalande linjerna som bron skapade över bildytan. De grafiska elementen och grundformerna förstärktes av att det var svartvita foton. Tydligen förstärktes även den ödesmättade känslan.

2.Ett annat exempel är fotot nedan som jag visade jag upp på en fotoutställning för en evighet sedan.


Jag kände att bilden lämpade sig för olika tolkningar så jag bad varje betraktare att välja om bilden gav dem negativ eller positiv känsla.

Resultatet blev intressant nog 50/50. Flera besökare såg ett barn som utmattat efter lek somnat sittandes vid köksbordet. Men lika många såg en pojke som skämdes eller blivit satt i skamvrån för något han gjort. Några relaterade t.om till barnmisshandel.

3.Ett tredje exempel är detta foto som var ett av de bäst säljande verken under en utställning. Jag tror köparna tilltalades av de skira graciösa linjerna och fotots mjuka ljusa gråvita toner. En känsla av lätthet, någon tänkte på en dansares rörelser.

En besökare kom fram till mig och beskrev att hon inte kunde borste ifrån att det var en vissen blomma. Sådana som hon dagligen sorterade bort i hennes jobb som florist.


#3 Konst som terapi

· 271 ord · ungefär en minut

Vi har en underbar hund i familjen en Rhodesian Ridgeback hon är 10 år och senaste tiden har det blivit tydligt att hon blivit äldre. Med det kommer också insikten att hon inte alltid kommer finnas. För våra barn har hon funnits i hela deras liv men särskilt senaste året har min äldsta son bondat extra med henne och de har kommit varandra nära.

När jag målade bilden längst ner hade jag inget egentligt mål eller tanke allt jag utgick ifrån var ett snapshot från dagen innan där jag sett en intressant siluett som ledde till rävens form.

Process Snapshot och skiss

Sen växte resten av bilden fram organiskt och efter ett tag blev det väldigt tydligt att räven var en symbol för vår hund och att jag gav uttryck för mina tankar kring hur min äldsta son skall ta det när vår hund en dag går bort. Det är såklart oundvikligt och en del av livet med djur men för mig personligen känns det terapeutiskt att fått ner oron på papper.


För andra kan innebörden vara en helt annan. Någon kanske ser det som en saga där djuret i snökupolen väcks till liv. Detta är något av allt det fina med konst att det är ett samspel med betraktaren och kan fungera på olika sätt för olika människor i olika situationer. Precis som med musik krävs det inte att du själv skapat den. Hittar du en bild som talar till dig och som förmedlar dina tankar kan det ge minst lika mycket.

Nu hoppas jag på många fler fina år med Doris och att vi får ta hand om henne som pensionär :)

//Pontus

#2 Konstens budskap

· 255 ord · ungefär en minut

Hej,

Idag tänkte jag skriva lite kort om hur bilder indirekt kan påverka eller påpeka något utan att skriva på näsan.

Bilden nedan, Jellyfish leavning, kan ses som en ren fantasiillustration av en sagovärld. Men för mig finns en underliggande känsla av att det inte står rätt till med världen, att vi människor har gått för långt och måste agera nu för att vända trenden.

Det är också ett försök att påminna om att vi inte vet allt. Det kan finnas sådant vi inte ser och saker vi inte är intelligenta nog att förstå. Kanske har andra arter bättre koll än vad vi tror. Vi bedömmer alla enligt vår mall och våra ramar men det behöver inte vara den ända rätta.

Jellyfish leaving

Jellyfish Leaving - Poster i Butiken


Kanske svävar maneterna inte bokstavligen ut i rymden men jag skulle vilja tro att det finns djur som har någon form av koppling som vi inte förstår eller väljer att blunda för. För maneter och valar som varit här i miljontals år är vi bara en kort blinkning men har ändå hunnit ställa till det totalt.

Detta är några av de underliggande tankarna som påverkade mig under arbetet med denna tavla.

/Pontus

  Snabbtips nr 2– När du ramar in tejpa endast en sida av bilden. Om du tejpar runt alla fyra sidor ökar du risken för att bilden blir vågig med tiden. Välj övre sidan om bilden är plan eller om den naturligt rullar ihop sig vertikalt. Välj någon av sidorna om bilden naturligt rullar ihop sig horisontellt.


#1 Konst i garderoben

· 391 ord · ungefär 2 minuter

Hej,

  Tanken med denna sida är att skriva om sådant jag själv gärna läser om och funderar kring när det gäller konst. Inom konsten finns en otrolig bredd med allt ifrån konstnärer som väljer grönt för att det är lugnande till konstnärer som menar att de kanaliserar universum i sin konst.

  Jag vill gärna tro att konsten behandlar unviversella ämnen och att den kan ge svar på stora frågor. Kanske finns det fler kopplingar mellan vetenskap och konst än vad vi tror. Dessa är frågor jag vill ta reda på mer om och reflektera över här i bloggen. Skrivandet blir nog lika mycket för läsaren som för min egen skull.

  Tänkte även blanda upp med konkreta tips och ideér som har med konst att göra som tex det livsomvälvande tipset nedan,

   Förvara konstverk i en ram. What? Jo när det kommer till inramning är det lätt att få besutsångest vilket resulterar i att det blir liggandes i ett rör i garderoben ett par år innna det kommer upp på väggen.

   Sänk istället kraven och rama in i första bästa ram så kan du njuta av verket medans du funderar på den absolut bästa inramningen. Jag har själv ett bild i hallen som jag älskar och har njutit av flera år trots att den sitter lite snett i en enkel IKEA ram. En dag skall den få den perfekta inramningen men tills dess njuter jag av bilden varje dag.

   Cooper and Gorfer - Rut and the cow https://www.coopergorfer.com/

   English - I've been thinking about whether to write in Swedish or English and as you can see decided to start in Swedish. I will write about the meaning of art, what role it plays and could play in out society. There's such a wide spectrum of artist ranging from those who deliberatly uses a particular color to evoke a certain state to the ones who mean they are vessels for the universe when they paint. There are viewers who beleive that art is only for decoration and there are others who say art and sience are equally important and might even search for the same thing. These are areas I would like to explore and write about here.

   I don't really mind writing in English so please reach out if you think this blog would intererst you if it were in English

   //Pontus