#3 Konst som terapi

· 271 ord · ungefär en minut

Vi har en underbar hund i familjen en Rhodesian Ridgeback hon är 10 år och senaste tiden har det blivit tydligt att hon blivit äldre. Med det kommer också insikten att hon inte alltid kommer finnas. För våra barn har hon funnits i hela deras liv men särskilt senaste året har min äldsta son bondat extra med henne och de har kommit varandra nära.

När jag målade bilden längst ner hade jag inget egentligt mål eller tanke allt jag utgick ifrån var ett snapshot från dagen innan där jag sett en intressant siluett som ledde till rävens form.

Process Snapshot och skiss

Sen växte resten av bilden fram organiskt och efter ett tag blev det väldigt tydligt att räven var en symbol för vår hund och att jag gav uttryck för mina tankar kring hur min äldsta son skall ta det när vår hund en dag går bort. Det är såklart oundvikligt och en del av livet med djur men för mig personligen känns det terapeutiskt att fått ner oron på papper.


För andra kan innebörden vara en helt annan. Någon kanske ser det som en saga där djuret i snökupolen väcks till liv. Detta är något av allt det fina med konst att det är ett samspel med betraktaren och kan fungera på olika sätt för olika människor i olika situationer. Precis som med musik krävs det inte att du själv skapat den. Hittar du en bild som talar till dig och som förmedlar dina tankar kan det ge minst lika mycket.

Nu hoppas jag på många fler fina år med Doris och att vi får ta hand om henne som pensionär :)

//Pontus