#4 Olika tolkningar

· 237 ord · ungefär en minut

Alla tolkar vi bilder olika här tar jag upp tre tydliga exempel

1.Minns när jag ramat in en serie om tre foton föreställande älvsborgsbron och stolt visade upp dem för min kollega. Hans spontana reaktion var att tänka på alla som tagit sitt liv genom att hoppa ifrån bron.

Själv såg jag den mäktiga konstruktionen och de tilltalande linjerna som bron skapade över bildytan. De grafiska elementen och grundformerna förstärktes av att det var svartvita foton. Tydligen förstärktes även den ödesmättade känslan.

2.Ett annat exempel är fotot nedan som jag visade jag upp på en fotoutställning för en evighet sedan.


Jag kände att bilden lämpade sig för olika tolkningar så jag bad varje betraktare att välja om bilden gav dem negativ eller positiv känsla.

Resultatet blev intressant nog 50/50. Flera besökare såg ett barn som utmattat efter lek somnat sittandes vid köksbordet. Men lika många såg en pojke som skämdes eller blivit satt i skamvrån för något han gjort. Några relaterade t.om till barnmisshandel.

3.Ett tredje exempel är detta foto som var ett av de bäst säljande verken under en utställning. Jag tror köparna tilltalades av de skira graciösa linjerna och fotots mjuka ljusa gråvita toner. En känsla av lätthet, någon tänkte på en dansares rörelser.

En besökare kom fram till mig och beskrev att hon inte kunde borste ifrån att det var en vissen blomma. Sådana som hon dagligen sorterade bort i hennes jobb som florist.